Dan Općine Promina

Dan    Općine   Promina Dan    Općine   Promina

Uz svečanu sjednicu Općinskog vijeća upriličeno je i otvaranje ceste koja spaja Čitluk s Mratovom i Bogatićem. Prominjci su se prisjetili 23 poginula branitelja i 47 ubijenih civila u Domovinskom ratu. Danas su predstavljeni i zastava te grb Općine.

Već pet godina u Prostornom planu općine nalaze se solarne elektrane. Jedna je sad dobila lokacijsku dozvolu, ostale su još u ranijim fazama. A one su od ključne važnosti za općinu, ističe načelnik Tihomir Budanko


I Poduzetnička zona čeka se od 2014. godine, otkad se rješava potrebna dokumentacija. I dalje je prisutan problem bivših eksploatacijskih polja, nesređenih i otvorenih na koje otpada četvrtina prostora općine.


U prostorni plan Općine Promina ugrađene su i tri turističke zone, s 500 ležajeva.


Planovi za razvoj ruralnog turizma oslanjaju se i na Nacionalni park Krka, a Općina ih prati razvojem infrastrukture. Asfaltirane su skoro sve lokalne ceste. Danas je, upravo, otvorena obnovljena cesta koja Čitluk spaja s Mratovom i Bogatićem.
Sporije od prometne rješava se i vodovodna infrastruktura, a paralelno s tim rade se i drugi manji projekti za ugodniji život. Navodeći kako ove godine u vrtiću imaju desetak djece više nego ranije, načelnik se pohvalio i socijalnim mjerama


Općina Promina nastala je odlukom cara Franje Josipa i ustrojena je 23. srpnja 1883. Nakon 80 godina pripojena je Općini Drniš, a ponovni status lokalne samouprave dobila je 1993. kada je osnovana Općina Oklaj, kasnije preimenovana u Općinu Promina. Prema popisu stanovništva iz 2011. u Promini živi 1136 stanovnika.