Dani regionalnog razvoja i EU fondova

Dani regionalnog razvoja i EU fondova

Hrvatska ima na raspolaganju 80 milijardi kuna iz Europskih fondova za ravnomjerni razvoj svih svojih područja, od čega je ugovoreno 54%, a krajnjim korisnicima isplaćeno oko 15 posto sredstava, rečeno je na otvaranju Dana regionalnog razvoja i EU fondova u Šibeniku.

Smisao EU fondova za Hrvatsku je smanjiti unutarnje nejednakosti i dosegnuti druge članice Unije. I za nas i za naš međunarodni položaj, premijer Plenković istaknuo je tri važne točke - fiskalnu konsolidaciju, strukturne reforme i korištenje EU fondova. I sve što se radi, ide u tom smijeru.
Obrazovanje kao preduvjet razvoja, mirovinski sustav s dva cilja – održivost i povećanje mirovina, porezna reforma, gospodarski rast od 3 posto, smanjenje javnog duga, sve to Hrvatska je napravila ili radi, dodao je Plenković. 

Hrvatskoj je za raspolaganju 80 milijardi kuna iz Eurospkih fondova. Kasnimo u njihovom povlačenju ali, prema riječima ministrice Gabrijele Žalac, hvatamo druge zemlje članice.

Međutim, gotovo četvrtina hrvatskih gradova, njih 32 do sada iz europskih fondova nije povukla ni kune. Po nekakvim istraživanjima na terenu nedostaje 2700 stručjnjaka.

Najbolji smo u prioritetnim osima gdje sredstva povlače poduzetnici, kazao je ministar gospodarstva Darko Horvat. Najavio je akcijski plan za rasterećenje poduzetništva i raspisivanje 4 nova natječaja do kraja godine.


Sudionicima konferencije se video porukom obratio povjerenik Europske komisije za proračun i ljudske resurse Gunther Oettinger koji je, između ostaloga, govorio o pregovorima za idući financijski okvir o kojem će, prvi put, pregovarati i Hrvatska.