Digitalna transformacija: Knin pametni grad

Digitalna transformacija: Knin pametni grad

U Kninu je održan znanstveno-stručni skup pod nazivom "Digitalna transformacija: Knin pametan grad". U radu su sudjelovali predstavnici Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, Agencije za zaštitu osobnih podatak, splitskog FESB-a, kninskog Veleučilišta i Grada Knina.

Knin je prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo digitalnu demokraciju. Pametne tehnologije stavljaju se u službu građana, kako bi im poboljšale kvalitetu života, a pritom se ostvaruju i značajne uštede, poručuje dr Marija Boban, savjetnica gradonačelnika, volonterka. Dodaje kako Hrvatska drži korak s Europom u tehnološkoj opremljenosti, ali kaska s primjenom


Grad Knin do sada je već izdvojio značajna sredstva za infrastrukturu, i još će se izdvajati, kaže gradonačelnik Marko Jelić.


U praksi, digitalizacija ima ogromne prednosti. Neke navodi Sven Gotovac, dekan splitskog FESB-a


Glavni preduvjet digitalne transformacije je širokopojasni Internet. Što stvara probleme zbog slabe pokrivenosti, ističe Mario Weber, ravnatelj HAKOMA-a


Još će se dosta trebati raditi, na razini cijele države. A sad je prilika – sredstva su dostupna putem Fondova Europske unije. Većina županija pripremila je svoje programe razvoja širokopojasnog interneta. Spremni čekaju natječaje koje treba raspisati Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.