Dražen Slavica nije kriv

Dražen Slavica nije kriv

Dino Stanin/PIXSELL

Oslobođen optužbe


Bivši šibenski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica danas je na zadarskom Županijskom sudu nepravomoćno oslobođen odgovornosti za stradanje vatrogasaca u Kornatskoj tragediji, jednoj od najvećih mirnodopskih nesreća koja je pogodila Hrvatsku.
Slavica je bio jedini optužen za stradavanje 13 mladih vatrogasaca među kojima je, s teškim ozlijedama, preživio jedino Frane Lučić iz Tisnog na otoku Murteru.
Tužiteljstvo ga je teretilo za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskoga desantiranja. Osim toga, na teret mu se stavljalo i kašnjenje s akcijom spašavanja unesrećenih. Optužnica je napisana na više od 60 stranica, a sudski spis sadržava oko šest tisuća stranica.
Suđenje mu je počelo u studenom 2010. nakon što je odlukom Vrhovnog suda sa šibenskog prebačeno na Županijski sud u Zadru.
Tijekom suđenja je ispitano više od stotinu svjedoka i pročitano na tisuće stranica raznih stručnih vještačenja, a Slavica je od početka postupka poricao krivnju.

 Hina