Država ukida rješenja invalidima HVO-a ali ne i mirovine

Država ukida rješenja invalidima HVO-a ali ne i mirovine

10.009 pripadnika HVO-a u Hrvatskoj su umirovljeni temeljem potvrda da su ranjeni na Južnom bojištu. Ta rješenja nisu podrazumijevala druga prava već samo mirovinu, osim kod 100-postotnih invalida. Lani se, međutim, njih 200-tinjak domoglo drugostupanjskih rješenja i tužilo državu. Sada država ukida njihova rješenja o invalidnosti.

15-ak godina je sve funkcioniralo prema dogovoru – invalidi HVO-a i obitelji poginulih dobili su mirovine ali ne i ostala prava kao hrvatski branitelji. Tu se radi o invalidima koji su umirovljeni od 1997. do 2001. s postotkom invalidnosti od 60 do 100 posto. Na one koji su išli u mirovinu po sporazumu između Hrvatske i BiH nakon 2005. ove se novine ne odnose.

Oni koji su tužili Republiku Hrvatsku ukupno su dobili oko 32 milijuna kuna. Da spriječi štetu za državni proračun, Ministarstvo branitelja je poništilo sva rješenja. 

Mirovine se neće dirati, poručuju iz Ministarstva branitelja, iako još nema pismene odluke. Za desetak dana bi i ona trebala biti donesena.

Objašnjava zamjenica ministra Vesna Nađ