Dvanaesta obljetnica stradanja vatrogasaca na Kornatu

Dvanaesta obljetnica stradanja vatrogasaca na Kornatu Dvanaesta obljetnica stradanja vatrogasaca na Kornatu

U kornatskoj uvali Šipnat održana je komemoracija za dvanaest vatrogasaca koji su prije dvanaest godina smrtno stradali gaseći požar u rutinskoj intervenciji koja se pretvorila u jednu od najvećih nesreća u Hrvatskoj posljednjih godina.

Nakon službe odrješenja u kapelici sv. Florijana, rodbina, prijatelji, kolege i brojni drugi okupljeni odali su počast poginulima u spomen parku, pokraj suhozidnih križeva kojima su obilježena stradanja svakog vatrogasca. 

Ajka Crvelin u kornatskoj tragediji izgubila je sina Antu i supruga Ivicu. Nakon dvanaest godina boli i patnje, više ne vjeruje da će ikada saznati istinu o njihovu stradanju.

Najviše poginulih, njih petorica, bilo je iz Tisnog. Zapovjednik tamošnjeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tome Belakušić, bio je njihov kolega i prijatelj.

Počast stradalima odao je danas na Kornatu i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović razgovarao je sa svim roditeljima poginulih gasitelja koji su danas bili na komemoraciji i rekao kako suosjeća s njihovom boli, a na pitanje o odgovornosti za nesreću rekao je kako je ovaj slučaj sada na Vrhovnom sudu.

Dino Klarić, Ivan Marinović, Ivica Crvelin, Marko Stančić, Gabrijel Skočići i Hrvoje Strikoman, poginuli su na mjestu događaja, dok su Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin umrli u bolnici od posljedica teških opeklina. Jedinom preživjelom, teško ozlijeđenom Frani Lučiću, trebalo bi biti isplaćeno 5 i pol milijuna kuna uz mjesečnu rentu od šest tisuća kuna. No, ni ta odluka nije pravomoćna. Za stradanje vatrogasaca nitko nije optužen. Podsjetimo, tadašnji županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica prošle je godine, nakon ponovljenog postupka nepravomoćno oslobođen optužbi.

Obilježavanje dvanaeste godine pogibije vatrogasaca započelo je jučer Mimohodom sjećanja u Tisnom, nastavljeno je današnjom komemoracijom na Velikom Kornatu, a nastavlja se sutra u Vodicama natjecanjem vatrogasnih grupa, nazvanim Srce kornatsko, koje se održava treću godinu zaredom.