Fabijan Lovrić predstavio svoju najnoviju knjigu pjesama

Fabijan Lovrić predstavio svoju najnoviju knjigu pjesama Fabijan Lovrić predstavio svoju najnoviju knjigu pjesama

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige sinoć je u svečanoj dvorani kninskog Veleučilišta predstavljena nova knjiga kninskog pjesnika Fabijana Lovrića "Mostovi". Time je obilježena i 35. obljetnica izlaska njegove prve zbirke.

Od svoje prve zbirke Monterov san i java iz 1981. godine, pa sve do danas, Lovrić ispisuje jedinstveno poetsko djelo u kojem nastaju stihovi na lagan, ali nadahnut način. Njegova je poezija apelativna, jednostavna i okrenuta samom čovjeku. Zato njegove pjesme imaju prirodan, tečan ritam, stihovi su melodični, a pjesme jasne i zaokružene. Tematski je zaokupljen ponajprije čovjekovom sudbinom i njegovim intimnim preokupacijom, a posebno propitkuje položaj samog pjesnika u suvremenom svijetu, njegovo značenje i poslanje. Iako je u svom radu nailazio na brojne poteškoće, Lovrić nije prestao ispisivati svoju jedinstvenu poetsku kroniku.

Pišući tako desetljećiima Lovrić je ispisao 30 knjiga, a u njima je najvažnija tema ljubav.

Govoreći o Lovrićevoj najnovijoj knjizi lirike Mostovi, koju je posvetio nobelovcu Ivi Andriću, i ravnateljica kninske Narodne knjižnice Kornelija Belak, isto tako ističe univerzalni motiv ljubavi. 

U sklopu ove književne večeri, kao i svake godine, podijeljene su prigodne nagrade naj-čitateljima, dakle, onima koji su u godini dan posudili najviše knjiga. U kategoriji odraslih najčitateljica je Kristina Štrbac sa 138, a u kategoriji mlađih Antonia Jerković sa 93 knjige.