Fešta od sira u Drnišu - održan 8. festival

Fešta od sira u Drnišu - održan 8. festival Fešta od sira u Drnišu - održan 8. festival

U Drnišu je u petak održan 8. Festival sira, manifestacija koja okuplja proizvođače iz Zagore, ali i iz drugih krajeva Hrvatske. Ovo je sajam koji uz izlagače okuplja i veliki broj domaćeg stanovništva i gostiju, pa se uz degustaciju, prezentaciju i glazbu, pretvara u pravu gastronomsku feštu.

Najbolji sir ove godine ima Vladimir Tomaić iz Otočca, vlasnik sirane Runolist. Njegov lički škripavac šampion je ovogodišnjeg festivala u Drnišu.Tomaić je dobio i zlatnu medalju za krasnarski sir, a zlatnom medaljom za svježi sir okitio se mladi proizvođač sira iz Pađena, kraj Knina, 25-godišnji Miloš Markoš.

Uz štand Ike Validžić, koja se proslavila svojim sirom iz mišine, susreli smo i novog kninskog gradonačelnika, dr. Marka Jelića, koji se pohvalio kako je gospođi Validžić, i drugim sirarima, u početku puno pomoglo i kninsko veleučilište, čiji je on bio prvi dekan.

Pokazalo se da je i sirarima, pa i stanovništvu, potreban jedan ovakav sajam, koji će okupiti proizvođače iz Zagore, ali i šire, ove godine od Karlovca do Lastova, kaže voditelj kninskog ureda Hrvatske gospodarske komore, Josip Laća.

Spomenimo i da je zlatne medalje dobio i sir OPG-a Božo Djak i OPG-a Ankica Poljak. Festival sira već osmu godinu organizira kninski ured Hrvaske gospodarske komore, uz suorganizaciju grada Drniša i pokroviteljstvo Šibensko-kninske županije.