Grad Knin izdvojio 150 000 kuna za izradu 3D modela katedrale na Kapitulu

Grad Knin izdvojio 150 000 kuna za izradu 3D modela katedrale na Kapitulu Grad Knin izdvojio 150 000 kuna za izradu 3D modela katedrale na Kapitulu

Kninski gradonačelik Marko Jelić i dr. Miroslav Katić, ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika iz Splita potpisali su ugovor o donaciji za arheološka istraživanja na lokalitetu Kapitul kod Knina te za izradu 3D modela katedrale sv. Bartolomeja . Grad Knin je Muzeju donirao 150 000 kuna.

Po riječima dr. Katića, ovaj će projekt biti  prava avangarda u Hrvatskoj jer  će omogućiti virtualnu rekonstrukciju srednjovjekovnih spomenika. 

Gradonačelnik Marko Jelić stiče da Grad Knin prednjači u zaštiti svojih lokaliteta, ali i u visokotehnološkim rješenjima jer će ovim projektom gosti sa Kninske tvrđave pomoću posebnih naočala ili mobitela moći vidjeti virtualnu rekonstrukciju katedrale sv. Bartolomjea te se  na lokalitetu  kretati u proširenoj stvarnosti.

U projekt su uključeni i profesori sa splitskog FESB-a, a po riječima dr. Mladena Russoa, izrada 3D rekonstrukcije katedrale trebala biti biti gotova do ljeta.

Dr. Ante Jurčević iz Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika naglasio je da će se u sklopu arheoloških istraživanja, od 15. srpnja do 01. kolovoza održati i arheološka radionica za studente zagrebačkog, zadarskog i splitskog sveučilišta kao i izleti po kninskim areheološkim lokalitetima, te organizirati posjet splitskom MHAS-u gdje su smješteni najznačajniji srednjovjekovni spomenici ovoga područja.