Gradski vijećnici usvojili prvi ovogodišnji rebalans proračuna

Gradski vijećnici usvojili prvi ovogodišnji rebalans proračuna Gradski vijećnici usvojili prvi ovogodišnji rebalans proračuna

Danas poslijepodne, održana je 30. sjednica Gradskoga vijeća Grada Knina. Dnevni red nije bio obiman kao inače, no i predloženih šest točaka, izazvalo je dosta rasprave. Novi ravnatelj Kninskog muzeja je dr.sc. Zlatko Ćesić.

Prva točka dnevnog reda bio je prijedlog razrješenja dosadašnjeg ravnatelja Kninskoga muzeja Zvonimira Jelića, koji sa 1. veljače ide u starosnu mirovinu. Odluka je usvojena jednoglasno, no slijedeća nije.

Naime, za novog ravnatelja ove ustanove,  predložen je dr. sc. Zlatko Ćesić, koji je svojevremeno bio prodekan na kninskom Veleučilištu.

HDZ-ov vijećnik Nenad Tisaj, tražio je međutim da se ova točka povuče s dnevnog reda, podsjećajući kako novi statut Kninskog muzeja, na sjednici u listopadu 2019, nije usvojen, a prema starom koji je još na snazi, predloženi kandidat ne ispunjava uvjete. Pročelnica Sanda Petrović Brnić, odgovorila je, kako je natječaj raspisan prema važećem Zakonu o muzejima, a ne statutu.

Na kraju, za novog ravnatelja Kninskoga muzeja, ruku je diglo 9 vijećnika, dok je 7 HDZ-ovih bilo suzdržano.

Danas su usvojene Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Knina, koje obuhvaćaju izgradnju dvaju pješačko biciklističkih mostova preko Butižnice i Krke, kao i mostova preko Butižnice u Raškovićima i Strmici. Prostorni plan predviđa i koso dizalo kojim će se povezati kninska tvrđava sa starom gradskom jezgrom. Osim toga planirana je izgradnja i zip line s tvrđave preko Krke do sportsko rekreacijske zone Marunuša. Kako je dio ovih izmjena i redefiniranje namjene gospodarske zone Oćestovo, predsjednika kluba vijećnika HDZa, Marinka Tokmakčiju, zanimalo je kakve su obaveze grada prema toj zoni.

Gradonačelnik Marko Jelić odgovorio je kako grad ima obavezu dovesti infrastrukturu, a otkrio je i kako već postoji jedan ozbiljan, zainteresirani poduzetnik koji želi ući u poslovnu zonu Oćestovo.

Gradsko vijeće usvojilo je danas prvi rebalans proračuna za ovu godinu. Proračun je povećan za 212.500 kuna. Riječ je o sredstvima potrebnima za provedbu dva projekta Pučkog otvorenog učilišta, a koja su krajem prosinca doznačena na zajednički račun Grada. Zbog kratkoće vremena POU nije u 2019-toj godini uspjelo provesti nabavu, pa se ovim rebalansom Učilištu omogućuje da nesmetano nastavi provedbu projekata.

Od vijećničkih pitanja, najzanimljivije je bilo ono Marinka Tokmakčije, koji je problematizirao trenutačnu situaciju na kninskom Veleučilištu, te zatražio da se o tome održi tematska sjednica.