Izložba crteža: Umjetnik-Crta-Posvećenje

Izložba crteža: Umjetnik-Crta-Posvećenje Izložba crteža: Umjetnik-Crta-Posvećenje

"Umjetnik – crta - posvećenje", naziv je izložbe crteža bosanskohercegovačkog i hrvatskog slikara Gabrijela Jurkića koja je sinoć otvorena u Galeriji Kninskog muzeja. Na izložbi je postavljeno 80 crteža, koji predstavljaju samo dio umjetnikova opusa koji se čuva u Franjevačkom muzeju u Livnu.

Gabrijel Jurkić, tvorac je velikog i značajnog likovnog opusa. Izuzetno nadaren i plodan, Jurkić je i prvi školovani hrvatski slikar iz BiH, te jedan od najvećih predstavnika simbolizma i secesije s ovih prostora, rekla je na otvaranju izložbe ravnateljica Franjevačkog muzeja u Livnu Dražena Džeko.

Autorica izložbe, Željka Markov, ujedno i voditeljica umjetničke zbirke u franjevačkom muzeju u Livnu, iz velikog i značajnog Jurkićeva opusa izdvaja njegove krajolike po kojima je prepoznatljiv i široj publici.

Međutim, ističe Markov, na izložbi "Umjetnik-crta-posvećenje", predstavljen je jedan drukčiji Jurkić, slikar kojeg odlikuje izuzetno crtačko umijeće.

Ravnateljica Džeko i autorica Markov osim navedenih osobina, naglašavaju i religioznost i produhovljenost Jurkićevih radova. Kustosica i autorica kninskog postava izložbe Ivana Mikulić Sarić također je govorila o umjetnikovu životu i radu, a njegov izniman opus pohvalio je i kninski gradonačelnik Marko Jelić. Izložbu je otvorio ravnatelj Kninskog muzeja Zlatko Ćesić, a može se razgledati do 26. ožujka. Znakovit je i ovaj podatak – kako je Gabrijel Jurkić umro baš na jučerašnji datum, prije 46 godina.