Izložba slikarice Karoline Marušić

Izložba slikarice Karoline Marušić Izložba slikarice Karoline Marušić

U galeriji Kninskog muzeja na tvrđavi jučer je otvorena izložba "Ladine piče", akademske slikarice iz Širokog Brijega Karoline Marušić. Ovo je njena četvrta samostalna izložba, a u Kninu se predstavlja po prvi put. Ukupno je izloženo 16 njenih radova.

Izložbu je otvorio ravnatelj Kninskog muzeja Zvonimir Jelić, a osim autorice, o njenom je radu i predstavljenom ciklusu, govorila i kustosica muzeja Ivana Mikulić Sarić, koja je i autorica postava izložbe.

Slikarica Marušić naglašava kako je cijeli njen ciklus "Ladine priče" prožet temama, motivima i likovima iz slavenske mitologije. Najvažnije osobine ovih slika jesu naglašeni kolorizam i fantastika. Likovni kritičar Stanko Špoljarić u katalogu ističe "maštovitost u preobrazbi figura", kao i "sintezu tvarnog i asocijativnog". Strašću slobodne interpretacije, piše Špoljarić, "ulazi i u prostore nadrealnog."

Sama slikarica kaže da joj je najdraže raditi u akrilu, ali često je to kombinirana tehnika, pa se tako koristi i ugljenom, pastelom, pa čak i kemijskom olovkom. Takav pristup, tehnike i tematika rezultiraju dinamičnošću, razigranošću, pa čak i za gledatelja otkriću nekog novog prostora, ili možda prepoznavanju svojih unutarnjih prostora s kojima se stapamo dok promatramo originalni umjetnički svijet Karoline Marušić.

Marušić nije sljedbenica nekog slikarskog pravca ili pokreta, iako je autor ovih redaka prepoznao u njenim djelima neke daleke odjeke, možda i utjecaje, Marca Chagalla. Sama je umjetnica priznala da je nekada davno, ali samo u početku stvaranja prvih radova, bila pod njegovim utjecajem.

Izložbu svakao pogledajete, a to možete učiniti do 30. ožujka.