Izvješće sa 42. sjednice Gradskog vijeća Grada Knina

Izvješće sa 42. sjednice Gradskog vijeća Grada Knina

Iza gradskih vijećnika još je jedna maratonska sjednica. Svih 30 točaka Dnevnog reda je usvojeno, između ostalih i rebalans ovogodišnjeg proračuna, te prijedlog proračuna za 2021. godinu. Donesene su i mjere za poduzetnike kojima je ograničen rad zbog korona krize.

Gradsko vijeće usvojilo je 5. rebalans ovogodišnjeg proračuna, koji zbog smanjenih prihoda grada iznosi skoro 12 i pol milijuna kuna, a većinom glasova izglasan je i gradski proračun za 2021. godinu, planiran u iznosu od 144 milijuna kuna.
Prihvaćeni su amandmani na proračun HDZ-ovog vijećnika Josipa Bebeka, da se osiguraju sredstva za uređenje spomen križa na brdu Gradina i za nabavu ultrazvučnog uređaja kninskoj bolnici.
HDZ-ov vijećnik Nenad Tisaj otvorio je pitanje srednjoškolske dvorane u Kninu, našto je zamjenica gradonačelnika Kristina Perić kazala kako je u 5. rebalansu osigurano 250 tisuća kuna za sanaciju krova.
Dogodine će se potpore u poljoprivredi iz gradskog proračuna smanjiti, jer resorno Ministarstvo ne da da budu veće, kazala je zamjenica Perić, ograničene su na ukupno 100 tisuća kuna.
Za roditelje čija su djeca u vriću, a zbog virusa u ustanovama dio vremena su provela u samoizolaciji, naći će se model kako bi im se refundirali plaćeni računi.
Vijećnici su prihvatili Odluke o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica na poslovanje poslovnih subjekata kojima je rad ograničen protuepidemijskim mjerama.
Bit će oslobođeni plaćanja komunalne naknade dok su mjere na snazi.
Oni koji su u poslovnim prostorima u vlasništvu Grada Knina, oslobađaju se plaćanja zakupnine.
Obveznici plaćanja poreza na potrošnju, oslobađaju se obveze u prvoj polovici iduće godine.
Osim ovih, Gradsko vijeće Knina usvojilo je i niz Izmjena Programa javnih potreba, od udruga do socijalnih davanja, usvojen je i Statut Kninskog muzeja, kao i Odluka o komunalnom redu kojom se zabranjuje konzumiranje alkohola na javnim površinama.
Na osnovi suglasnosti koju su dali vijećnici, Grad će sklopiti Sporazum o međusobnim pravima i obvezama za izgradnju višestambene zgrade na mjestu bivšeg ŠUP-a.
42. sjednica Gradskog vijeća na Dnevnom je redu imala 30 točaka, trajala je 5 sati, uz uobičajena povremena politička prepucavanja. Zbog epidemioloških mjera, sjednica je održana u dvorani Studentskog doma "Fra Lujo Marun".