Knin dobiva nove, ekološki prihvatljive, svjetiljke

Knin dobiva nove, ekološki prihvatljive, svjetiljke

Dino Stanin/PIXSELL

Projekt prihvatio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je Projekt modernizacije javne rasvjete na užem području grada Knina. Naime, još u ožujku ove godine Grad Knin se  javio na natječaj Fonda za sufinanciranje projekta energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete. Tako će se već iduće godine , negdje na proljeće,  postojeće svjetiljke zamijeniti novim ekološki prihvatljivim i energetski učinkovitima i to u slijedećim ulicama: 4. Gardijske brigade, Sinjskoj, Tomislavovoj, Tuđmanovoj, Zvonimirovoj, Drniškoj, 7. Gardijske brigade, Matoševoj, Gotovčevoj, Svačićevoj, Domagojevoj, Jeleninoj, Jovićevoj, Krešimirovoj, Bribirskih knezova, Trpimirovoj i Paližinoj ulici.

Ukupna vrijednost projekta je 1.700.000 kuna, od čega Fond sufinancira 78%, odnosno 1.325.000 kuna, dok će preostalih 375.000 kuna osigurati Grad Knin.

Novom javnom rasvjetom uštedjet će se više od 50% električne energije u odnosu na sadašnju potrošnju, a cijela bi se investicija vratila već za dvije godine.

Uz uštedu električne energije i veću energetsku efikasnosti, nove će svjetiljke  zadovoljit  i zakonske norme  po pitanju cestovne rasvjete i svjetlosnog onečišćenja CO2.