Kongres poslodavaca u zdravstvu

Kongres poslodavaca u zdravstvu

U Šibeniku se okupilo više od 400 zdravstvenih dužnosnika i stručnjaka iz Hrvatske i regije. Skup je otvorio ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je ocijenio da hrvatski zdravstveni sustav sa svim tegobama, ima izvrsne rezultate.

Teme koje su se na skupu izdvojile su povećanje cijene cigareta i alkohola, nedostatak medicinskog osoblja, liste čekanja i gubici u sustavu. Udruga poslodavaca u zdravstvu godinama ukazuje kako se iz državnog proračuna HZZO-u uplaćuje milijarda kuna manje od zakonom propisanog iznosa, istaknuo je direktor Udruge Dražen Jurković

jurković

Zato je ukupni dug u zdravstvu dosegao 8 milijardi i 300 milijuna kuna, a rokovi plaćanja u nekim bolnicama i 900 dana. Evo što na to kaže resorni ministar Milan Kujundžić.

kujundžić

Lani je proveden pilot projekt s prioritetnim listama čekanja, ove godine uveden je u sve bolnice, no za riješiti problem lista trebat će nam puno više novca. Dio će se pribaviti predloženim poskupljenjem cigareta i alkohola za 50 posto.
Dobro je što će se za nabavu brodova, helikoptera i opreme za uspostavu hitne pomorske službe i zračnog medicinskog prijevoza, koristiti novci iz EU fondova.
A problem odlaska liječnika, medicinskih sestara i drugog osoblja morat će se riješiti sustavom nagrađivanja.