"Manje oružja - manje tragedija" u Kninu

"Manje oružja - manje tragedija" u Kninu "Manje oružja - manje tragedija" u Kninu

Kroz šest godina građani su vratili oko tri tone eksploziva, više od 70 tisuća raznih minsko eksplozivnih sredstava i oko 7 i pol tisuća komada raznog oružja. U akciji su sudjelovala djeca iz dječjeg vrtića Cvrčak i Udruge Sveti Bartolomej.

Potaknuti građane da iz domova izbace ono što život njihovoj obitelji može zaviti u crno i dalje je glavni cilj kampanje koja se u svojoj trećoj fazi provodi s novim vizualnim identitetom. Kroz plakate, letke i drugi materijal dizajniran u formi stripa sa sloganom Izbacite uljeza sada poruke o opasnostima od oružja šalje najmlađima.

Proglašena je najučinkovitijom kampanjom u prikupljanju oružja u povijesti UN-a jer je stvarna i svakodnevna. Dnevno se u RH prikupi 4 komada malog i lakog oružja, 40 komada rasprskavajućih eksplozivnih sredstava i više od 1 kilograma eksploziva.

Akcija je prije šest godina krenula iz Knina, a partner MUP-u i UNDP-u je bila braniteljska udruga Tvrđava Knin. Njihov je i sjajan slogan Manje oružja – manje tragedija.

Oružje pruža lažnu sigurnost i osigurava tragedije. Od njega su u zadnjih 15 godina u Hrvatskoj poginule 662 osobe. Iznimno je važno, stoga, naučiti četiri pravila - za djecu pogotovo.

1. STOP!

2. NE DIRATI!

3. UDALJITI SE!

4. POZVATI ODRASLE!

 Izbacite uljeza. Ali ne na cestu. Pozivom na 192, bez sankcija, preuzet će ga stručni i osposobljeni policajci.