Meteo kutak Zorana Vakule

Meteo kutak Zorana Vakule

Depresivni ste? Dosta vam je oblaka i kiše? Vijesti o kojekakvim meteorološkim ekstremima, pa i rekordima, u posljednje su vrijeme prilično učestale, posebice o temperaturi i količini kiše. A znate li kada ste posljednji put gledali u sunce i nebesko plavetnilo? Bit će ga u sljedećem tjednu!

Zagreb – 15. dan bez sunca

Na pitanje iz uvoda oni na Jadranu, iako im je kiša gotovo svakodnevna, kadikad i obilna, jamačno mogu odgovoriti znatno lakše nego oni u sjevernijim hrvatskim krajevima, gdje je sunčanih sati u posljednjem desetodnevlju studenoga i početkom prosinca bilo malo, mjestimice čak i nimalo, kao primjerice u zagrebačkome Maksimiru. Podaci s meteorološke postaje DHMZ-a (http://klima.hr/klima_arhiva.php) neprijeporni su – posljednji je puta sunčano razdoblje zabilježeno na mjernom uređaju 20. studenoga. Dakle već 15 dana bez i jedne ure sunca!? A tomu još nije kraj!Dugotrajno zadržavanje oblaka u hladnom dijelu godine nije nešto osobito neobično, ali ovako dugo razdoblje ipak je relativno rijetko. Preliminarne analize trajanja sijanja sunca na postaji Zagreb Maksimir upućuju na zaključak kako su dugotrajnija razdoblja od trenutačnog zabilježena samo pet puta u povijesti svakodnevnih mjerenja te meteorološke pojave, a podaci postoje od lipnja 1960. godine. 

Posljednje, i do sada najdugotrajnije razdoblje, trajalo je od 31. prosinca 1996. do 25. siječnja 1997. – čak 26 dana, a dulje nego ove godine, ostvare li se prognoze barem djelomičnog razvedravanja u Maksimiru tek u ponedjeljak, ostat će zabilježeno u povijesti još samo od 7. do 27. prosinca 1964. te od 12. do 29. siječnja 1989. godine.

Relativno toploUnatoč oblacima, ali i baš zbog njih, srednja temperatura zraka prva četiri prosinačka dana iznadprosječno je visoka. 

Za Jadran, posebice Dalmaciju, to i ne čudi, jer su već zabilježeni novi prosinački rekordi, i u najnižoj i u najvišom dnevnoj temperaturi zraka, a u unutrašnjosti je ocjena ukupne iznadprosječnosti zbog neuobičajeno visoke najniže dnevne temperature zraka, koja je malo gdje i kada bila u minusu, uobičajenome za prosinac. Posljedica je to oblačnih noći, tijekom kojih oblaci poput svojevrsne deke-pokrivača onemogućavaju noćno hlađenje zemlje i zraka iznad nje.

Oborine i tijekom vikendaPremda je već u prva četiri dana prosinca ponegdje nadmašena prosječna mjesečna količina, kao primjerice u Kaštelima i Hvaru, a povećava se i broj mjesta s rekordnom ukupnom godišnjom količinom oborine, do sada već dostignutom na primjerice Zavižanu i u Maksimiru, a od jutros i na postaji Split Marjan, kiše će biti i danas, obilnije, osobito u Dalmaciji, i tijekom vikenda kada u gorju može pasti i malo snijega.

Sljedeći tjedanPodrobije o oborinama, u sljedećem tjednu sve rjeđim, kao i o sve češćoj buri te o razvedravanju i hladnijim jutrima može se saznati u analizama i prognozama dr. sc. Nataše Strelec-Mahović, voditeljice Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, u emisijama Vrijeme, nakon Dnevnik 1, 2 i Regionalnog, malo prije kasnovečernjih Vijesti iz kulture na HTV-u 1 a i u čestim kratkim prognozama po hrvatskim i europskim gradovima na HTV-u 4.

Zoran Vakula
Zagreb, 5. prosinca 2014.