Međunarodni festival pršuta u Drnišu

Međunarodni festival pršuta u Drnišu Međunarodni festival pršuta u Drnišu

U Drnišu je otvoren 3. Međunarodni festival pršuta, koji je okupio velik broj proizvođača, a još više potrošača iz cijele Hrvatske, koji su mogli uživati u ovoj jedinstvenoj deliciji. Titulu šampiona već treću godinu odnosi pršutana "Smjeli" iz Dugopolja.

Iako Drnišani tvrde da je njihov pršut najbolji, već treću godinu zaredom nagrade odnosi Dugopoljac Vlade Prančić iz pršutane "Smjeli". On tvrdi da tu nema nikakvih tajni, samo se treba držati regula.

Uz Dugopoljce, titulu šampiona ponijele su i pršutana Dujmović iz Tinjana i Nira iz Pakova sela. Jednu od nagrada dobio je i Drago Pletikosa iz Miljevaca, a on se proizvodnjom pršuta bavi punih trideset godina.

Festival pršuta u Drnišu pun je pogodak. Okupio je veliki broj uzvanika, proizvođača i potrošača, koji su uz pršut kušali i brojne druge poljoprivredne proizvode.

A jedan od najzaslužnijih za cijelu ovu priču o uspjehu drniškog festivala i pršuta je predsjednik udruge Drniški pršut Zvonimir Marin.

Drniški pršut krajem prošle godine dobio je zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, što otvara nove mogućnosti za razvoj ovoga kraja, rekao je drniški gradonačelnik Josip Begonja.

Festival je otvorio šibensko-kninski župan Goran Pauk, a poslije svečanog otvaranja i dodjela nagrada, Ana Marušić Lisac održala je predavanje: Uloga certificiranja za postizanje bolje tržišne pozicije. Uz gastronomski dio festival je obilovao i nizom kulturno-zabavnih događanja.