Na Ošjaku otkriven Spomenik Domovini

Na Ošjaku otkriven Spomenik Domovini Na Ošjaku otkriven Spomenik Domovini

Spomenik su na 1657 metara nadmorske visine postavili HGSS, Planinarska udruga Dinaridi i Udruga veterana Puma uz pomoć helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Svečanosti su prisustvovali izaslanici državnoga vrha i djeca poginulih hrvatskih branitelja, koji su spomenik i otkrili.

Na Dinari je hrvatska vojska provela više od 8 mjeseci, od studenoga 94. do početka Oluje. U borbi s neprijateljem i iznimno teškim vremenskim uvjetima osvajali su je dio po dio. Sagradili su 80 km putova, izvukli su i tenkove na planinu, prisjetio se ministar obrane Damir Krstičević, ratni zapovjednik 4. brigade.

Spomenik Domovini otkrila su djeca poginulih hrvatskih branitelja – Ante Pedić, Toni Zagorčić, Marin Holi i Mile Marković. Pomiješanih emocija ponosa i tuge Ante i Mile su nam rekli:

Spomenik je postavljen na inicijativu planinara, članova Hrvatske gorske službe spašavanja, govori jedan od njih Darko Gavrić Čerčo

Spomenik čukašima, kako ga zove autor Antun Vuko, čine dvije autohtone stijene. Na manjoj je utkana hrvatska šahovnica, a na većoj stihovi pjesme Moj Dom Silvija Strahimira Kranjčevića.