Nastavak Tematske sjednice kninskog Gradskog vijeća

Nastavak Tematske sjednice kninskog Gradskog vijeća

Gradski vijećnici održali su drugi dio Tematske sjednice o Intervencijskom planu Grada Knina. Za razliku od prve sjednice, koja je bila prilično burna, ova je prošla u pomirljivom, suradničkom tonu. U radu sjednice sudjelovali su gradonačelnik i pročelnici.

Na početku sjednice HDZ je ponudio suradnju u svim aktivnostima koje će se provoditi i samo zatražio redovito izvještavanje o napravljenom. Ideja prihvaćena i popraćena komentarima kako je projekt iznimno važan za Knin te je od zajedničkog interesa da postigne rezultate.
Prvih sat i pol diskutiralo se o Razvojnom prioritetu 3, koji se odnosi na turističku valorizaciju Kninske tvrđave. Od voditelja jedinice za Intervencijski plan Marija Ćaćića doznali smo kako se na Tvrđavi ništa ne može raditi bez geodetske potpore, konzervatorskog elaborata i arheoloških istraživanja, što će potrajati još neko vrijeme. U ovaj dio projekta koji se odnosi na Tvrđavu, uz prijašnje aktivnosti dodani su komercijalni sadržaji. Konkretno, multimedijalna dvorana koja bi trebala biti diskretno uklopljena uokoliš na platou iznad crkvice Sv. Barbare, a Tvrđava će projektom postati dostupna i osobama s invaliditetom. Spominjao se i zip-line sa Tvrđave do bivše vojarne Krka te obnova nekoliko postojećih objekata. Za projekte na Tvrđavi na raspolaganju je 48 milijuna kuna.
Prvi projekt koji će se raditi, najavio je Ćaćić, bit će identifikacija turističkih potencijala i njihova valorizacija. Za to je financijski okvir 2 milijuna kuna. Dovoljno da se angažiraju marketinški stručnjaci.
Razvojni prioritet 4 velikog Intervencijskog plana odnosi se na efikasnu potporu poduzetništvu i za to je na raspolaganju više od 50 milijuna kuna.
Sa sjednice je poslana poruka poduzetnicima da pripreme svu dokumentaciju do kraja travnja, pa da 1. svibnja kada se natječaj otvori, projekte odmah mogu prijaviti. Za izradu projekata preporučeno je korištenje konultantskih usluga, koje su dio prihvatljivih troškova iz svote Intervencijskoga plana. Iskazana je, međutim, bojazan da će dio sredstava propasti ne bude li dovoljno poduzetnika.
Iz točke "Razvoj poduzetničke infrastrukture u poslovnoj zoni Preparandija" istaknuta je namjera Grada za otvaranje poduzetničkog inkubatora. Postoje dvije mogućnosti – graditi novu zgradu ili kupiti zgradu Kninjanke od sadašnjeg vlasnika, Jadranske banke. Ova druga mogućnost bila bi jeftinija pa bi se ušteđeni novac mogao usmjeriti na razvoj IT sektora u Gradu. Informatičke tehnologije smjestile bi se u Stojnoj kući do zgrade Preparandije. U devastiranoj zgradi Osnovne škole u Kovačiću otvorio bi se Centar za vode krša.
Sve navedeno vijećnicima je iznio voditelj jedinice za Intervencijski plan Grada Knina Marijo Ćaćić. Izlaganje je završio s informacijom kako je za troškove pripreme dokumentacije za projekte dostupno 10,5 milijuna kuna.
Tematska sjednica prošla je u konstruktivnom razgovoru i po svemu sudeći uvod je u buduće sastanke predstavnika svih političkih opcija kninskog Gradskog vijeća i Grada Knina.