Obilježena 11. godišnjica Kornatske tragedije

Obilježena 11. godišnjica Kornatske tragedije Obilježena 11. godišnjica Kornatske tragedije

30. kolovoza 2007. smrtno su stradala 12-orica vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. Nesreću je preživio samo Frane Lučić. Do danas nije jasno kako se rutinska intervencija pretvorila u veliku tragediju i zašto su unesrećeni satima čekali pomoć.

Kornatska tragedija još je početkom desetljeća ušla u znanstvenu literaturu kao primjer eruptivnog požara, i to jednog od najtragičnijih u svijetu.
Utvrđeni su, međutim, i propusti u postupanju; a jedini kojem se sudilo, Dražen Slavica, tadašnji županijski vatrogasni zapovjednik, nepravomoćno je oslobođen krivnje. I to dva puta.

aanketa


Teških i bolnih 11 godina obitelji čekaju istinu – zašto su njihovi najmiliji izgorjeli i zašto su satima čekali pomoć. Tuga je i dalje velika i nikad neće prestati, rekla je Celestina Knežević, supruga poginulog Marinka.

celestina


Obiteljima je lani država obećala pomoći u potrazi za istinom. Što se poduzelo, odgovorio je izaslanik premijera, predsjednik njegovog Ureda Zvonimir Frka Petešić

frka


Frane Lučić na Kornatu je uoči obljetnice, javno zažalio što i on nije umro zajedno s kolegama. Ogorčen je odnosom države prema njemu, još nije dobio ni kune odštete. To je znak da se nešto treba mijenjati, poručio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković

tucaković


Na kornatskim liticama prije 11 godina smrtno su stradali Ivica, Ante i Tomislav Crvelin, Josip Lučić, Marko Stančić, Hrvoje Strikoman, Gabrijel Skočić, Karlo Ševerdija, Dino Klarić, Ante Juričev-Mikulin, Ivan Marinović i Marinko Knežević.