Obilježena 24. obljetnica napada na Potkonje i Vrpolje

Obilježena 24. obljetnica napada na Potkonje i Vrpolje Obilježena 24. obljetnica napada na Potkonje i Vrpolje

U Kninu je danas obilježena 24. obljetnica napada srpske paravojske na sela Potkonje i Vrpolje. Predstavnici grada, županije i braniteljskih udruga pložili su vijence i zapalili svijeće kod križa na kninskoj tvrđavi i kod spomen obilježja u Potkonju i Vrpolju.

Na tvrđavi se okupioo velik broj Kninjana koji su nazočili svečanosti. Nakon polaganja vijenaca održana je i sveta misa u crkvici sv. Barbare, koju je predvodio fra Ivan Lukač.

Prije 24. godine počeo je izgon Hrvata s ovih područja, ali važno je to da su oni pružili otpor i kasnije se uključili u obranu u Domovinskom ratu.

U napadu na hrvatska sela Martićeva milicija uz pomoć JNA uhitila je i zatvorila odrasle muškarce, a ostali su morali napustiti svoje domove.

Događaji u kninskim naseljima na početku Domovinskog rata govore i danas o tome koliko su Hrvati s ovih područja bili odlučni organizirati se i pružiti otpor neprijatelju. Većina se kasnije pridružila braniteljskim postrojbama i sudjelovala u oslobađanju Hrvatske sve do Oluje, čija se dvadeseta obljetnica ove godine obilježava.