Obilježena 24. obljetnica oslobođenja Miljevaca

Obilježena 24. obljetnica oslobođenja Miljevaca Obilježena 24. obljetnica oslobođenja Miljevaca

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kraj spomen obilježja, u Drinovcima je obilježena 24. obljetnica vojne akcije u kojoj su 1992. na današnji dan oslobođeni Miljevci. Bila je to jedna od prvih uspješnih akcija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu koja je stvorila uvjete za kasnije operacije.

U akciji koja je pripremana pomno i u tajnosti, izvedena brzo i iznenadno, oslobođeno je sedam miljevačkih sela. Zapovjednik akcije Krunoslav Mazalin prisjetio se samog napada na srbočetničke snage koje su na tom području u to vrijeme gomilale naoružanje i opremu.

Zapovjednik 113. brigade Ivan Bačić naglašava značenje akcije koja je stvorila uvjete za velike operacije koje su kasnije uslijedile.

Ministar obrane Republike Hrvatske Josip Buljević naglasio je kako je oslobađanje Miljevaca uz vojno značenje predstavljalo i važan moralni podstrek u tim teškim ratnim vremenima.

Nakon akcije 23. lipnja izveden je srpski protunapad, koji je odbijen, a oslobođeni je prostor trajno zadržan. U miljevačkoj akciji sudjelovale su 113 i 142 brigada uz znatne policijske snage. Poginulo je osam hrvatskih branitelja, dok je gubitak kod neprijatelja bio desetak puta veći.