Objavljene konačne ljestvice poretka upisanih u srednje škole

Objavljene konačne ljestvice poretka upisanih u srednje škole

Završio je ljetni rok e-upisa u srednje škole, oko 90 posto osmaša uspjelo je upisati svoj prvi ili drugi izbor.

Na web adresi Upisi.hr objavljen je sljedeći sadržaj:

 

8. srpnja u 12.00 sati ljestvice poretka postale su konačne. Time su kandidati svrstani na ljestvicu poretka nekih od prijavljenih programa ostvarili pravo upisa u taj program.

Učenici prvi puta dolaze u školu 2. rujna s upisnicom koju će moći preuzeti iz sustava NISpuSŠ.

Molimo kandidate kojima je uvjet za upis u određeni program liječnička svjedodžba medicine rada i/ili ugovor o naukovanju, što kandidati mogu provjeriti na svom sučelju Moji rezultati/Detaljno, da navedenu dokumentaciju dostave srednjoj školi u razdoblju od 8. do 18. srpnja te od 19. do 21. kolovoza.

Samo kandidati koji se nisu uspjeli upisati u ljetnom upisnom roku mogu konkurirati na jesenskom upisnom roku. Bit će moguće prijaviti samo obrazovne programe za koje upisna kvota u ljetnomu roku nije popunjena. Obrazovne programe u jesenskom roku bit će moguće prijaviti od 19. kolovoza.

Svi su rokovi dostupni u Kalendaru u publikaciji 'Idemo u srednju!'.

Za upis u prvi razred srednje škole u školskoj godini 2013./2014. posredstvom e-upisa prijavilo se ukupno 45.672 učenika, Oni su prijavili ukupno 226.419 obrazovnih programa. Svoj je prvi prioritet upisalo 37.276 učenika, a njih 5.036 drugi. To znači da se oko 90% učenika upisalo u svoj prvi ili drugi izbor, što smatram sjajnim rezultatom, kazao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Nešto manje od pet posto učenika upisalo je treći izbor, a ostatak četvrti do deseti izbor, dok će se njih oko dva posto upisivati u jesenskome roku koji će se održati od 19. do 29. kolovoza i za koji je ostalo oko 10.000 mjesta.

Najčešći odabir bile su gimnazije, ekonomske škole, turističko-ugostiteljske, tehničke i zdravstvene škole. U neku od hrvatskih srednjih škola upisao se i 71 kandidat iz inozemstva.