Obljetnica ratnog zločina u Dragišićima

Obljetnica ratnog zločina u Dragišićima Obljetnica ratnog zločina u Dragišićima

U selu Dragišićima, u zaleđu Vodica, prije 25 godina počinjen je ratni zločin nad zarobljenim hrvatskim braniteljima, pripadnicima 15. domobranske pukovnije "Petar Krešimir IV" HV Šibenik. Tamo su se danas okupili članovi njihovih obitelji, prijatelji i suborci.

24. veljače 1993. godine, paravojne jedinice i lokalna milicija tzv. SAO Krajine zarobili su deset hrvatskih branitelja koji su nakon šestosatne borbe ostali bez streljiva. Do zatvora u Kninu živa su stigla šestorica.
Milan Alfirev prisjeća se da su se borili i čekali pomoć.

"Na žalost, nismo uspjeli biti spašeni. I tako su nas istamburali, ovdje su nas postrojili, skinuli gole i odmah htjeli strijeljati, ali se među njima našlo valjda zapovjednika, jer mi smo njima trebali živi za razmjenu, koji nisu dali. Onda smo bosi išli u Čistu. Jedan od nas potrča je, pobiga, i onda su ga ubili"

Drugi je izdahnuo od mučenja na putu do Knina. A dvojica su tamo izdvojena iz grupe nakon čega im se gubi trag. Majka jednoga od njih, Anka Periša kaže, bol i tuga isti su kao toga dana.

"Da je ko osuđen, bilo bi mi lakše. I da se naša, bilo bi mi lakše. A ovako šta .. u tugi i žalosti, tako živim, tako se dižem, tako ligam"

Jedan od ratnih zapovjednika, Ante Šunjerga, pozvao je državne službe da razriješe nekažnjene ratne zločine i poručio da hrvatski branitelji ne dijele žrtve po nacionalnosti.

"Zato sa ovog mjesta javno pozivamo našeg susjeda, saborskog zastupnika Milorada Pupovca, da idući put kada bude spominjao Varivode, sa razlogom, neka računa na našu suradnju. Zato neka ne preskače svoju Škabrnju, Polaču, Nadin, Ervenik, Brušku .. Skoro svako drugo selo u Ravnim kotarima doživjelo je zločin"

Nakon zarobljavanja ubijena su četiri hrvatska branitelja. Tijela Jakova Crvelina i Borisa Kartela su razmijenjena. O Borisu Troskotu i Borislavu Periši ni 25 godina kasnije nema nikakvih informacija. Na žalost, kao i za mnoge ratne zločine, ni za ovaj nitko nije odgovarao.