Od 1. travnja skuplja voda

Od 1. travnja skuplja voda

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina potvrdio je kako će od 1. travnja voda poskupjeti. U prosjeku, ako neko domaćinstvo troši oko 10 kubika vode mjesečno račun će se povećati za petnaestak kuna.

Prema riječima ministra, ovo poskupljenje je bilo nužno kako bi se došlo do novca kojm bi se gradila, obnavljala vodovodna mreža. Riječ o razvojnoj naknadi kojom će se financirati hrvatski udio u velikim projektima vodnog gopodarstva za koje se između 65 i 75 posto financiranja očekuje iz fondova EU, objasnio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Povećanjem naknada Hrvatske vode godišnje će uprihodovati 360 milijuna kuna više. U Vladi ističu kako navedena ulaganja istovremeno mogu dati zamah novom investicijskom ciklusu i pružiti osnovnu infrastrukturu za razvoj ostalih djelatnosti. 

Poskupljenje je rezultat današnje Vladine izmjene Uredbe o visini naknade za korištenje voda, kojom se ta naknada od travnja povećava sa sadašnjih 1,35 kuna po prostornom metru (kubiku), na 2,85 kuna. Cijena vode tako će za distributere biti veća u rasponu, od 5,71 posto do 19,39 posto.

Uredbom se propisuje i naknada za korištenje voda za splavarenje, rafting, vožnju kanuima i sličnim plovilima, od 50 kuna godišnje po plovilu. Također propisana je i naknada za korištenje voda za postavljanje plutajućih ili plovećih ugostiteljskih objekata koja će iznositi 100 kuna godišnje po četvornom metru zaposjednute vodne površine.