Odbijen projekt Inovacijskog središta

Odbijen projekt Inovacijskog središta

Ministarstvo regionalnog razvoja, odbilo je projekt Inovacijskog središta, kojega je kninsko veleučilište Marka Marulića, kandidiralo na natječaj "Shema dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu".

Na Veleučilištu šokirani.

Deset su godina, kažu, pripremali ovaj veliki projekt, jedinstven u Hrvatskoj, čija je ukupna vrijednost 80 milijuna kuna. Od toga su novca planirali u Biskupiji, na mjestu nekadašnjih vojnih skladišta,  graditi postrojenja sa analitičkom opremom, restoranom i ostalim pratećim sadržajima. Tu bi studenti stjecali praktičnu naobrazbu, a  gospodarstvenici razvijali nove proizvode i tehnologije. U Inovacijskom središtu, predavali bi profesori s kninskog Veleučilišta, a planirano je otvaranje dvadesetak novih radnih mjesta.

Budući su do sada već proveli brojne projekte i surađivali s poduzetnicima,  kriterij Ministarstva o povećanju radnih mjesta i broja tvrtki, ispunjavaju, a učinak na regionalni razvoj, bio bi značajan, drže na Veleučilištu.

Prodekan za razvoj kninskoga Veleučišta i direktor Matice d.o.o.,  dr. Marko Jelić  najspornijim drži ocjenjivanje projekta. Povjerenstvo se, kaže,  nije držalo niti vlastitih kriterija. Prigovor Ministarstvu regionalnog razvoja već  su napisali i nadaju se pozitivnom odgovoru. Ne bude li tako, projekt će kandidirati na neki drugi natječaj za novce iz  europskih  fondova.  No, to znači još potrošenog vremena, kojega u ova krizna vremena, gospodarstvenici, pogotovo na područjima kao što je kninsko, više nemaju.