Održana konferencija o potencijalima proizvodnje prirodnog meda

Održana konferencija o potencijalima proizvodnje prirodnog meda Održana konferencija o potencijalima proizvodnje prirodnog meda

Potencijali proizvodnje prirodnog meda na našem području, bila je tema današnje konferencije, koju je organizirao kninski ured Hrvatske gospodarske komore, u suradnji sa Pčelarskom udrugom Drača i Hrvatskom poljoprivredno-šumarskom savjetodavnom službom.

Prije konferencije održana je izložba meda i mednih proizvoda, a cijeli je događaj pobudio veliko zanimanje pčelara, pa se u dvorani HGK tražila stolica više.

Među izlagačima je bio i vlasnik OPGa iz Velike Gorice, Miroslav Antolčić, koji pčelari sa više od 350 pčelinjih zajednica, razvija različite proizvode, poteškoća s plasmanom nema, ali bi država trebala više pomagati, bar u subvencioniranju kamata na kredite, a pčelarima nedostaje i objekt gdje bi mogli kvalitetno puniti med. Osim toga, sivo tržište izdvaja kao veliki problem svih pčelara koji sukladno Zakonu.

Izazovi u kontroli i suzbijanju bolesti pčela, samo je jedna od tema, koju su sudionici danas mogli poslušati. Ministarstvo poljoprivrede diljem Hrvatske, koristeći novce europskih fondova, organizira brojne radionice, kako bi stručnim savjetima i edukacijom pomogli pčelarima, istaknuo je danas Zlatko Tomljanović.

Lani u rujnu, Hrvatska gospodarska komora zajedno sa Ministarstvom gospodarstva, pokrenula je projekt, u kojemu je proizvođačima osigurano 7 i pol milijuna kuna, europskoga novca, kako bi mogli brendirati svoje proizvode oznakom Izvorno hrvatsko, obavijestila je pčelare voditeljica Odjela za upravljanje kvalitetom, HGK, Nevenka Gašparac.

Voditelj kninskog ureda HGK Josip Laća, iznimno je zadovoljan odazivom na današnju konferenciju, pa najavljuje slijedeće s različitim temama – kninski turistički potencijali i prometna povezanost Knina i sl.

I na kraju, pčelari su danas doznali i jednu dobru vijest kad je riječ o označavanju meda - do sada je med iz Hrvatske, Italije i Grče, na europsko tržište mogao biti plasiran samo kao mješavina meda iz EU. Od sada Hrvatska ima mogućnost svoj med označavati po zemlji porijekla.