Održano predavanje o arheološkom lokalitetu Kapitul

Održano predavanje o arheološkom lokalitetu Kapitul Održano predavanje o arheološkom lokalitetu Kapitul

Kninski arheolog dr. Marko Sinobad održao je sinoć predavanje: Kninski Kapitul – oskrnavljeni i zapostavljeni simbol grada, na kojem je govorio o izuzetnom značenju ovog lokaliteta, njegovom otkrivanju, ali i sve većoj devastaciji, koja se događa i danas.

Kapitul kod Knina jedno je od najznačajnijih antičkih i srednjovjekovnih arheoloških nalazišta na kninskom području, ali je isto tako izuzetno važno i za nacionalnu arheologiju. Na nalazištu, postoji kontinuitet naseljavanja, od antike, pa gotovo sve do danas. Marko Sinobad posebno ističe samostan iz devetog i katedralu iz 13. stoljeća.

Nakon uništenja katedrale Kapitul postaje groblje katoličkog stanovništva, Potkonja, Ljupča i Kovačića. Tijekom drugog svjetskog rata Talijani grade utvrđenu vojarnu koja dodatno uništava arheološke ostatke lokaliteta. Istraživanja Kapitula započela su još 1885. i u njima su sudjelovala najveća imena hrvatske arheologije. 2010., nakon 125 godina od početka radova, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika pokreće novo istraživanje, kaže Sinobad, pri čemu dolazi do značajnog otkrića osatatak katedrale.

Nažalost, ove godine nije bio radova, ali se nastavak istraživanja najavljuje za iduću godinu. Dugoročni cilj arheologa je, kaže doktor Sinobad, prezentacija lokaliteta, međutim, s obzirom na mala sredstva koja se izdvajaju za ovakve projekte, cijeli će proces, čini se potrajati desetljećima.

Predavanje dr. Marka Sinobada pokazalo je još jednom kako kninski kraj obiluje značajnim arheološkim nalazištima, koja u sebi redovito kriju i zanimljive povijesne priče. Nažalost, neka od njih nisu istražena, pa prema tome i nisu dostupna javnosti, a po broju, veličini i značenju, ovi lokaliteti mogli bi zajedno činiti jedan veliki arheološki park. Doktora Marka Sinobada najavila je Kornelija Belak, ravnateljica kninske narodne knjižnice, koja je i organizirala ovo, izvrsno predavanje, u posljednje vrijeme, jedno od najposjećenijih događanja ovakve vrste.