Okrugli stol o interkulturalnosti

Okrugli stol o interkulturalnosti

Inicijativa Svi mi za Hrvatsku svih nas, koja okuplja veliki broj organizacija civilnog društva, danas je u prostorijama kninskog HGK održala okrugli stol na temu Interkulturalnost i manjinske kulture u odgojno-obrazovnom sustavu. Na okruglom stolu predstavljeni su programi interkulturalnog učenja u formalnom i neformalnom obrazovanju te se raspravljalo o mogućnostima za njihovo unapređenje.

Interkulturalnost se u obrazovanju najviše može ostvariti kroz građanski odgoj i unutar obrazovanja nacionalnih manjina, kaže moderatorica okruglog stola Martina Horvat. No, glavni cilj je u tome da se takvo obrazovanje ne zadrži samo unutar nacionalnih manjina već kako učiti jedni od drugih i na taj se način, kaže Horvat, više uvažavati i poštovati.

Na današnjem okruglom stolu predstavljeni su postojeći programi interkulturalnog učenja u formalnom i neformalnom obrazovanju te se raspravljalo o mogućnostima za unapređenje postojećih programa. Istaknuta je važnost interkulturalnog obrazovanja, primjeri dobre prakse neformalnih programa, važnost interkulturalne dimenzije naglašene u građanskom obrazovanju kao i mogućnosti razvoja interkulturalnog obrazovanja kroz formalni sustav, kaže Ivana Milas iz osječkog Nansen dijalog centra.

A sve to već duže vrijeme provodi u praksi Radmila Drezga, prdsjednica udruge Žene Kosovske doline, koja kaže da ova udruga u Biskupiji već dvije godine radi uspješno i zajedno s djecom hrvatske i srpske nacionalnosti.

U okviru inicijative sinoć je održan i kviz o interkulturalnosti i doprinosu manjinskih zajednica kulturnom bogatstvu Hrvatske, koji se bavio sličnim temama, ali naravno, na jedan zabavno-poučan način.