Okrugli stol za okoliš

Okrugli stol za okoliš

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša u Kninu je održan okrugli stol Savjetodavnog vijeća za okoliš u Šibensko-kninskoj županiji. Razgovaralo se o gospodarenju otpadom, a istaknuta su i sva zaštićena prirodna područja županije.

Možemo se podičiti iznimnom prirodnom raznolikošću u našoj županiji – od najvišeg vrha Dinare do čak 285 otoka, otočića i hridi što Šibensko-kninsku županiju čini jedinstvenom na cijelom Mediteranu, ocijenio je Hrvoje Zekanović djelatnik županijske Javne ustanove zaštićene prirodne vrijednosti.

"Osim dva Nacionalna parka i dva parka prirode imamo još devet lokaliteta. Nekoliko ih je na kninskom području: rijeka Krčić, gornji dio rijeke Krke, geomorfološki lokalitet Stara straža i također u blizini, vrela Cetine. Ima puno tih vrela, a tri najvažnija su zaštićena."

Iako ima i crnih točaka, očuvanost prirode je na visokoj razini. Da bi se na njoj i zadržala, za svaki zahvat treba dobiti suglasnost nadležnih županijskih odjela.

Kako se primiče 1. srpnja, krajnji rok za odvajanje otpada na kućnom pragu, članovi Vijeća za okoliš Šibensko-kninske županije razgovarali su o potrebi edukacije građana i poduzimanju zajedničkih akcija. 

Ne očekuje se da će svi u ponoć 1. srpnja ispuniti tu obvezu, ali ministar Zmajlović poručuje da više neće biti tolerancije i svi oni koji nisu započeli s uvođenjem toga sustava, morat će snositi sankcije.

Kako još nisu doneseni zakonski okviri za zbrinjavanje odvojeno prikupljenog otpada jasno je da će problema biti. Time su značajniji prijedlozi i akcije koje će vijeće za okoliš poduzeti, uključujući korištenje financija iz domaćih i europskih fondova.