Oprez u prometu - policija u četvrtak kontrolira vozače mopode i motocikla

Oprez u prometu - policija u četvrtak kontrolira vozače mopode i motocikla

U četvrtak, 13. kolovoza u vremenu od 16 do 21 sat na području Policijske uprave Šibensko-kninske provodit će se ciljana preventivno represivna akcija usmjerena na suzbijanje prekršaja koje uzrokuju vozači mopeda i motocikla.

Posebna pozornost će se usmjeriti na nepropisnu/neprilagođenu brzinu vozača mopeda i motocikla, oduzimanje prednosti prolaska od strane vozača osobnih i teretnih automobila, korištenje zaštitne kacige, kao i na sprječavanje i sankcioniranje ostalih najtežih prekršaja, s posebnom pozornošću na recidiviste- ponavljače teških prometnih prekršaja.

Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaju i oprema, koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje statistički, ali i iskustveno pokazuju kao ugrožene u pogledu činjena prometnih prekršaja i prometnih nesreća uzrokovanih od strane vozača mopeda i motocikla.

Na nužnost ovakvih ciljanih akcije usmjerenih na suzbijanju prekršaja koje uzrokuju vozači mopeda i motocikla upućuju i statistički pokazatelji prema kojima se u proteklih sedam mjeseci na području Policijske uprave Šibensko-kninske zabilježeno 30 prometnih nesreća, isti broj kao i prošle godine u istom razdoblju, međutim, broj teško ozlijeđenih vozača mopeda i motocikla u porastu za 46%, odnosno prošle godine zabilježeno je 7 teško ozlijeđenih vozača mopeda i motocikla dok ih je ove godine zabilježeno 13. Bitno je napomenuti da ove godine, do sada, nije bilo smrtno stradalih vozača mopeda i motocikla, dok su prošle godine smrtno stradala 2 vozača.

Kao najčešći uzroci ovih prometnih nesreća su nepropisna/neprilagođena brzina vozača mopeda i motocikla i oduzimanje prednosti od strane vozača osobnih i teretnih automobila, na koje prekršaje će uglavnom biti usmjeren ovaj nadzor, uz prekršaje vožnje bez zaštitne kacige, prije stjecana prava i vožnje neregistriranih i tehnički neispravnih mopeda i motocikla.

 

U cilju podizanja razine sigurnosti u prometu policija poziva vozače, a posebno vozače mopeda i motocikla, da poštuju prometne propise, a posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige, te da ne koriste mobitele tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garant sigurnosti u prometu.