Otvorena izložba "Mlinice oko Knina"

Otvorena izložba "Mlinice oko Knina" Otvorena izložba "Mlinice oko Knina"

Na širem kninskom području nekada je bilo čak 97 mlinica. Dio tog blaga mogli su sinoć vidjeti posjetitelji izložbe Mlinice oko Knina, postavljenoj u Galeriji Kninskog muzeja. Izložba je dio projekta "Oko Knina" kojim se želi prikazati bogatstvo prirodne i kulturne baštine kojom obiluje naš kraj.

Projekt je započeo u rujnu prošle godine fotoseminarom čiji su polaznici bili članovi fotoklubova iz Knina, Šibenika i Splita, kaže nam Ivana Mikulić Sarić, jedna od autorica postava izložbe.

Projekt i izložba nastali su u suradnji Kninskog muzeja i Pučkog otvorenog sveučilišta Knin, čija je djelatnica Sandra Žulj Cigić aktivno sudjelovala u pokretanju i izvedbi cijelog događaja. Ona je posebno naglasila ulogu kninskog Fotokluba, koji je i nastao iz ovog kulturno-umjetničkog pothvata, a uz ostalo ima i potencijala koji bi se mogli uključiti u turističku ponudu Knina i županije.

Turistički potencijal ovog projekta ističe i ravnatelj Šibenskog muzeja Željko Krnčević pojavljuje se u ovoj priči u višestrukoj ulozi – kao organizator, izbornik, autor fotografija i postava. Krnčević već godinama radi na povezivanju županijskih muzeja i nastoji objediniti različite aktivnosti, manifestacije i zbivanja kako bi se ljepote šibensko-kninskog područja predstavile na zanimljiv i originalan način.

Izložba Mlinice oko Knina donosi tridesetak fotografija, od kojih su neke izuzetne kvalitete, a odišu jedinstvenom, iako već pomalo zaboravljenom, ljepotom prostora koji su bili važan čimbenik u životu ovog kraja. Fotografije dvanaestorice autora mogu se pogledati do 30. lipnja, a u sklopu projekta Oko Knina već se razmišlja o novim temama i događajima koji će isto tako spojiti ovdašnju kulturnu baštinu, turizam i umjetnički izričaj.