Otvorena izložba "Rust never sleeps" Želimira Fišića

Otvorena izložba "Rust never sleeps" Želimira Fišića Otvorena izložba "Rust never sleeps" Želimira Fišića

U Galeriji Kninskog muzeja na tvrđavi sinoć je otvorena izložba vinkovačkog slikara Želimira Fišića "Rust never sleeps". Slike pripadaju dvama ciklusima u kojima autor prepoznatljivom simbolikom oslikava predmete i prostore prolaznosti, trošenja i propadanja.

Radi se dakle o dva ciklusa: Rust never sleeps i Prolaznici, koji su po mnogočemu slični i nadovezuju se cijelim nizom elemenata. Simbolika je jednostavna, ali snažna i upečatljiva, pa je prihvatljiva i široj publici, potvrđuje sam autor Želimir Fišić.

Na Fišićevim radovima prevladavaju stari automobili i željezne konstrukcije, predmeti koji se raspadaju i time ukazuju na trošnost materijalnih stvari i prolaznost vremena. Kao takve, ove slike šalju i određenu poruku ljudskog otuđenja u svijetu u kojem prevladava konzumerizam, a materijalno vlada nad duhovnim. Naravno, umjetnik je to znalački i nadahnuto, obradio jedinstvenom kombiniranom tehnikom.

Ove motive Fišić obrađuje i dalje, dok ih, kaže, do kraja ne iscrpi, tako da će sljedeće izložbe nadopunjavati novim radovima, i sličnom tematikom. O Fišićevom slikarstvu na sinoćnjem je otvaranju govorila Katarina Gugo i Ivana Mikulić Sarić, a izložbu je otvorila članica upravnog vijeća muzeja Ivanka Brekalo.