Ozbiljan ekološki incident na Orašnici

Ozbiljan ekološki incident na Orašnici

U rijeku Orašnicu, pritoku Krke, ulijeva se voda zagađena mazutom iz lagune koja je dio starog sustava tehnološke kanalizacije Tvornice vijaka DIV. Grad je zatražio hitan sastanak s ministrom zaštite okoliša Tomislavom Ćorićem.

Kad padne veća kiša, u laguni se podigne razina vode i prelije u kanal, pa iz njega u Orašnicu s kojom dolazi do Krke. U tu lagunu su se pedeset godina ispuštali otrovi i otpadna ulja. Grad Knin predlaže postavljanje separatora na mjestu ulijevanja otpadne vode u Orašnicu. Laguna je u međuvremenu postala crna točka Europske unije, što znači da bi se njezino saniranje moglo financirati iz EU fondova.

Prema percepciji javnosti, krivac za incident je Tvornica vijaka DIV. Međutim, iz tvornice objašnjavaju da laguna još od prije rata nije dio proizvodnog procesa, te da tvornica ima svoj pročistač.

Je li došlo vrijeme da se konačno zaustavi razlijevanje mazuta po kninskim rijekama, i hoće li nam u tome pomoći Europska unija, znat će se vjerojatno idući tjedan, nakon sastanka u Ministarstvu zaštite okoliša.