Pjesnička manifestacija "Stijeg slobode"

Pjesnička manifestacija "Stijeg slobode" Pjesnička manifestacija "Stijeg slobode"

Sinoć je na kninskoj tvrđavi održana pjesnička manifestacija domoljubne pjesme stijeg slobode. Dvadeset pjesnika govorilo je svoje domobljubne stihove, a pet najboljih odabrano je za finalnu večer koja će se održati u Pakoštanama 12. listopada.

Pjesničku manifestaciju Stijeg slobode pokrenuo je kninski i zadarski pjesnik Nikola Šimić Tonin koji je na taj način htio odati počast Hrvatskoj, Kninu, ali i samom poetskom stvaralačkom činu.

Suorganizator manifestacije je kninski pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra, čije su brojne domobljubne pjesme uglazbljene, a najpoznatija je Stina pradidova.

Dvadesetak pjesnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine predstavilo se na sinoćnjoj manifestaciji s po jednom pjesmom. Sve su one odisale iskrenim domoljubnim zanosom, no razlikovale su se svojom umjetničkom kvalitetom. Po mišljenju žirija najbolje su pjesme Anite Martinac, Dinka Škevina, Fabijana Lovrića, Frane Bilića i Miljenka Buljca. Jedna od najboljih svakako je pjesma Vojnik u srcu, mostarske književnice Anite Martinac.

Svojom pjesmom o šibenskim braniteljima oduševio je i poznati pjesnik Dinko Škevin, poznat kao tekstopisac, ali i umjetnik autentičnog umjetničkog izričaja.

Nakon uspjele kninske večeri, na kojoj je u glazbenom dijelu nastupila i ravnokotarska pjevačka skupina Sokolovi, drugi dio manifestacije seli se u Pakoštane, gdje će se 12. listopada, na sam rođendan generala Gotovine, održati završna večer na kojoj će biti izabrana i najljepša pjesma cijele manifestacije.