Podnijeta kaznena prijava protiv dvojice stomatologa i 42-godišnjakinje

Podnijeta kaznena prijava protiv dvojice stomatologa i 42-godišnjakinje

U Policijskoj postaji Knin dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 60-godišnjakom, 37-godišnjakom i 42-godišnjakinjom osumnjičenim za zlouporabu položaja i ovlasti i krivotvorenje službene isprave, sve na štetu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su osumnjičeni 60-godišnjak i 37-godišnjak koristeći svoj položaj i ovlasti, tijekom 2017. i 2018. godine u Kninu izdavali potvrde o dentalnim pomagalima, u kojima su upisivali neistinite podatke o ugradnji protetskih pomagala, a onda takve potvrde dostavljali osumnjičenoj 42-godišnjakinji, koja je po toj osnovi, sastavljala i izdavala račune s lažnim podacima, ovjerene pečatom i svojim potpisom, bez da je izradila ta protetska pomagala. Potom je takve račune dostavljala osumnjičenom 60-godišnjaku i 37-godišnjaku, koji su ih potpisivali u ime 13-ero pacijenata, bez njihova znanja, ovjerili ih svojim pečatom i dostavljali u Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, kako bi naplatili iskazana sredstva. Temeljem tih potvrda Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je uredno izvršio isplate na račun dvojice osumnjičenih stomatologa,a oni su potom novac dalje isplaćivali 42-godišnjakinji.

Utvrđeno je da su ovim kaznenim djelima osumnjičeni 60-godišnjak za sebe pribavio nepripadajuću materijalnu korist u iznosu od 2.554,88, 37-godišnjak u iznosu od 18.821,18 kuna, dok osumnjičena 42-godišnjakinja 37.666,72 kune, čime je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje oštećen u ukupnom iznosu od 59.042,78 kuna.

 

Protiv osumnjičenih će Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku biti podnijeta kaznena prijava.