Pojačan nadzor svih okupljališta za produženi vikend

Pojačan nadzor svih okupljališta za produženi vikend

Pixsell

Epidemiološka situacija u Šibensko-kninskoj županiji je zadovoljavajuća, rekao je župan Goran Pauk na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite ŠKŽ. Od početka epidemije do danas oboljela je 91 osoba s tim da tri osobe imaju prebivalište izvan županije.

„Uspješno su riješena dva žarišta - Murter gdje je bilo 28 zaraženih i Opća i veteranska bolnica „Hrvatski ponos“ Knin s kojom su povezana 42 slučaja zaraze. U kninskoj bolnici oboljelo je 13 zdravstvenih djelatnika, u šibenskoj jedan, a u ostalim zdravstvenim ustanovama u županiji nije bilo oboljelih. Prosječna dob zaraženih je 57 godina. Oboljelo je i četvero djece. Uzeto je 1370 uzoraka. U šibenskoj bolnici na liječenju je bilo 28 pacijenata, a sada se liječe 4, od kojih je jedna na respiratoru, a dvije osobe iz naše županije su još uvijek na respiratoru u KBC Split.  Putem elektroničke pošte Županijski stožer je zaprimio 2974 upita građana, a odaslali smo 3402 e-maila“, rekao je župan Pauk.

Dr. Ankica Parat Baljkas, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo ŠKŽ  također je istaknula je da epidemiološka slika dobra i zadovoljavajuća.  „Karantena na Murteru je iza nas, a uspjeli smo spriječiti širenje zaraze iz kninske bolnice na opću populaciju. Ovih dana završava se samoizolacija poveznih uz kninsku bolnicu, pojačava se testiranje. Ne smijemo se opustiti i vratiti na staro ponašanje. Moramo poštovati preporuke Nacionalnog stožera“, poručila je dr. Parat Baljkas.

„ Do danas smo primili 205 dojava o kršenju mjere samoizolacije, a zatekli smo 40 osoba koji su kršili mjeru . Što se tiče pravnih osoba, zaprimili smo 32 dojave, a potvrđene su četiri. S obzirom na produženi vikend i praznik 1. svibnja pojačano ćemo nadzirati okupljališta građana, osobito  parkove, šetnice, plaže.  U suradnji s NP Krka  intenzivirat ćemo nadzor na Miljevačkom platou, otoku Visovcu, Roškom slapu kao i ostali prostor u Nacionalnom parku. Za produženi vikend bit će zatvorena šetnica kroz kanal sv. Ante u Šibeniku.  Treba znati da je i dalje zabranjeno okupljanje više od pet osoba te se trebamo držati socijalne distance“, rekao je Ivica Kostanić, načelnik PU Šibensko-kninske.