Polaznici Ljetne škole Domovina posjetili Knin

Polaznici Ljetne škole Domovina posjetili Knin Polaznici Ljetne škole Domovina posjetili Knin

Na putovanju po Hrvatskoj sudjeluje 33 mladih potomaka Hrvata iz dijaspore, na kojem upoznaju zemlju svojih predaka, njene prirodne ljepote, kulturu, povijest i običaje. Ovo putovanje traje16 dana i odvija se u sklopu Ljetne škole Domovina. Protekla dva dana posjetili su i Knin.

Voditeljica ovog projekta, Croatiana Orešković, savjetnica za pitanja hrvatskog iseljeništva, kaže kako ovo nije obična ekskurzija, već se provodi s određenim ciljevima, među kojima ističe upoznavanje Hrvatske, učenje jezika i izbjegavanje asimilacije.

Studentica Ivana Vujeva dolazi iz Toronta. Iako je i prije posjećivala Hrvatsku, ovaj put mogla je bolje upoznati neke krajeve i uživati u njihovim ljepotama. U Kninu joj se posebno svidjela tvrđava. Ivana u Parizu priprema magisterij, a na pitanje bi li htjela živjeti u Hrvatskoj kaže kako u to nije sigurna, ali da svakako želi svojim znanjem i vještinama pomoći zemlji svojih predaka kada jednoga dana bude imala mogućnosti za to.

Mladi znanstvenik Tomislav Tabak dolazi iz Australije. On kaže da razlika između Australije i Hrvatske ipak nije toliko velika, kao što se govori. Brojni Hrvati u Australiji njeguju običaje iz domovine predaka, a zanimljivo je da nerijetko zaigraju i picigin. I Tomislava je u Kninu posebno oduševio pogled s tvrđave, kao i ljepota i veličina ove povijesne utvrde.

Za vrijeme boravka u Kninu ministar obrane Damir Krstičević održao je polaznicima škole predavanje o Domovinskom ratu. Svjedočenje o pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci na Kninskoj tvrđavi, rekao je Krstičević, budi poseban osjećaj ponosa na slavne dane, a naša je obveza prenositi istinu o Domovinskom ratu.

Voditeljica Croatiana Orešković kaže kako sudionici škole uživaju u ovom jedinstvenom putovanju, ali i uče o baštini, upoznaju se sa sadašnjom situacijom i perspektivama Hrvatske. Smatra da se već sada može reći kako je ovaj projekt toliko uspješan da će se sigurno nastaviti i idućih godina.

Međunarodni odnosi