"Poštujte naše znakove" u Kistanjama

"Poštujte naše znakove" u Kistanjama

Lani je 145 djece sudjelovalo u prometnim nesrećama na cestama Šibensko-kninske županije. 14 je zadobilo teže, a njih 58 lakše ozlijede. Zabrinjava što djeca sve češće stradaju kao putnici u vozilima. Nepoštivanjem prometnih pravila, najčešće ih u opasnost dovode njihovi roditelji.

Kako bi se taj broj smanjio Ministarstvo unutarnjih poslova provodi akciju Poštujte naše znakove, već 2o godina. Prvenstveno kako bi zaštitilo oko 40 tisuća prvašića, koji svake jeseni postaju novi sudionici u prometu. Akcija je rezultirala padom broja ozlijeđene djece i stagnacijom broja poginule djece u prometu. Međutim, djeca sve više stradavaju kao putnici u vozilima.

 

Kampanju u Kistanjama policija je provela s brojnim parterima. Aktivno su se uključili;  Jumicar program s preventivnim odgojem djece u cestovnom prometu, Mak teatar s edukativnom predstavom „Prvi koraci u prometu“, Vijeće za prevenciju Općine Kistanje, te Gradsko društvo Crvenog križa Knin. Svi oni dali su svoj doprinos zajedničkom cilju, a to je podučiti najmlađe samozaštitnom ponašanju i prometnoj kulturi. 

Odmah uz dvorište osnovne škole u Kistanjama prolazi državna cesta. Unatoč uspornicima, njome se brzo vozi, pogotovo su brzi kamioni. Zato ravnateljica škole Sanja Marasović Sručić poručuje: "Molim vas, usporite, tu su i vaša djeca!"