Predstavljen projekt regeneracije malih gradova

Predstavljen projekt regeneracije malih gradova Predstavljen projekt regeneracije malih gradova

U Kninu je predstavljen projekt: „Tehnička pomoć Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u pripremi Programa regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima“. U projekt su uključeni gradovi: Vukovar, Petrinja, Knin, Benkovac, Beli Manastir i općina Darda.

Provedba programa uključuje regeneraciju ovih gradova putem planova koji se izrađuju za svaki grad. Njihovu uspješnost u privlačenju sredstava naglasio je na predstavljanju projekta tehnički ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.

U cijelom ovom projektu prednjači Knin čije su aktivnosti u naprednijoj fazi od ostalih pilot područja. Ključne točke Intervencijskog Kninskog plana uključuju revitalizaciju stare gradske jezgre, razvoj turističke ponude s naglaskom na uređenje Kninske tvrđave i izgradnju pješačko-biciklističkih staza uz rijeku Krku. Plan je detaljno predstavila saborska zastupnica Josipa Rimac naglasivši njegovo ključno značenje u daljnjem razvoju Knina.

Uz predstavnike ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije koji su govorili o projektu, ključni stručnjak Pietro Elisei i ključna stručnjakinja Mirta Vukelić predstavili su komponente, aktivnosti i ostvarene i planirane rezultate projekta. Ukupna vrijednost njegove provedbe iznosi 120 milijuna eura.