Prominski čuvari Kristova groba

Prominski čuvari Kristova groba

Facebook

U danima velikog tjedna, u dalmatinskim župama, posebno se ističe jedan stoljetni običaj. To je čuvanje Kristova groba. Čuvari Kristova groba su mlađi muškarci kojima ova jedinstvena služba predstavlja posebnu čast i ponos. Tako je i u prominskom kraju gdje se ovaj običaj pojavljuje krajem 19. st.

Svakom je mladom Promincu san jednoga dana biti čuvar Kristova groba, kaže Mateo Stanić, koji ovu dužnost obavlja već deset godina.

A njihov je zapovjednik, najdugovječniji prominski čuvar Denis Bronić. On ravna cijelom ceremonijom, a kao vrhunac ističe subotu navečer, kada se zapjeva Glorija i zazvone sva zvona.

Jedan od čuvara, Ante Džapo, kaže da se prominski čuvari razlikuju od drugih po nošnji, ali to i nije toliko važno. Posebnost je u jedinstvenom unutarnjem osjećaju koji zahtijeva svečanu, ali ozbiljnu ushićenost, osjećaj koji je teško opisati.

Na uskrsni ponedjeljak sve skupine čuvara Kristova groba okupljaju se na Festivalu žudija, na kojem se nađe i više od tisuću čuvara, ponajprije iz Dalmacije. Festival je prvi puta održan 2001., u Vodicama, a idejnim začetnikom smatra se fotograf Šime Strikoman. Ove godine festival se održava u Kominu, a za dvije godine domaćin će biti upravo, prominska župa Svetog Mihovila.

Prominski čuvari Kristova groba