Rezultati izbora za Europski parlament

Rezultati izbora za Europski parlament

Dusko Marusic/PIXSELL

Državno izborno povjerenstvo obradilo je više od 96,4 posto mjesta na kojima se glasovalo za prve hrvatske predstavnike u Europskom parlamentu, dok se konačni rezultati očekuju danas u podne.

Prema rezultatima objavljenim u ponoć najviše glasova je osvojila HDZ-ova koalicijska lista s 32,99% glasova, zatim SDP s partnerima 31,77 % glasova, te Laburisti 5,75 %.

Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin kazao je da u podjeli mjesta sudjeluju liste koje su osvojile najmanje pet posto glasova. No, prije nego što se obrade podaci sa svih biračkih mjesta nije želio govoriti koja je stranka ili koalicija dobila koliki broj mjesta u Europskom parlamentu.

S obzirom da su ovi izbori prvi na kojima se primjenjuje i sustav tzv. preferiranih glasova Hrvatin je podsjetio da u tu skupinu ulaze kandidati koji su osvojili najmanje 10 posto od broja glasova koje je dobila neka lista, dok ostali ulaze redosljedom na listi.

Prema raspoloživim podacima najviše preferirane glasove na HDZ-ovoj koalicijskoj listi dobila je predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić 61.774, a slijede Andrej Plenković (35.802) i nositeljica liste Dubravka Šuica (29.663).

Na SDP-ovoj listi po preferiranim glasovima prošao je samo nositelj Tonino Picula, čije je ime, uz listu, zaokružilo 105.681 birač ili 47,05 posto glasača te liste.

Među laburistima dovoljan broj preferiranih glasova dobio je jedino nositelj Nikola Vuljanić (6.192 glasa).

Od stranačkih lista najbliže izbornom pragu bili su koalicija HSS-HSLS s 3,94 posto, a slijedi lista istarskog župana Ivana Jakovčića s 3,82 posto ili 27.024 glasa.

Na izbore je izašlo 745 tisuća birača, odnosno 20,76 posto biračkog tijela, dok je nevažećih listića bilo 5,08 posto što je po Hrvatinovim riječima zanemariv broj s obzirom na najveće i najkompliciranije glasačke listiće do sada.