Sjednica Gradskog vijeća Grada Knina

Sjednica Gradskog vijeća Grada Knina

Po dnevnom redu odobreno je zaduživanje društvu "Čistoća i zelenilo" za nabavu specijaliziranog vozila, usvojena tehnička odluka o izmjenama i dopunama Statuta Grada Knina, ponovljen Javni poziv za kandidature za članove Savjeta mladih Grada Knina i usvojene Odluke o dodjeli priznanja Grada Knina.

S jednim suzdržanim i jednim glasom protiv, vijećnici su dali suglasnost društvu "Čistoća i zelenilo" d.o.o. za zaduživanje za 867.257,58 kn s rokom otplate 48 mjeseci, kako bi nabavilo stroj za drobljenje otpadnog materijala, s mjesečnom ratom od 7.529,65 kn. 

Ponovljen je Javni poziv za isticanje kandidatura za članove Savjeta mladih Grada Knina i njihove zamjenike, budući da se na javni poziv od 11. travnja ove godine nije pristigla ni jedna kandidatura. Poziv se odnosi na mlade od 15 do 30 godina. Novi rok je 20 dana od objave Javnog poziva. 

Odlukom o dodjeli priznanja Grada Knina za 2019. godinu prihvaćeni su prijedlozi Odbora za javna priznanja, Gradskog društva Crvenog križa, skupine građana, Županijske vatrogasne zajednice i Zajednice sportova Grada Knina.

"Grb Grada Knina" dodijelit će se Živojinu Ognjenoviću, Josipu Mijaču i Robertu Šistovu, za nesebičan čin humanosti i doprinos društvenoj zajednici kroz iskazanu hrabrost i pruženu pomoć. Sva trojica su, u dva odvojena slučaja, spasili tri osobe nakon slijetanja dvaju automobila s Atlagića mosta u Krku.

"Plaketa Grada Knina" bit će uručena Zoranu Lovriću za 70 puta darovanu krv i osobit doprinos dobrovoljnom darivanju krvi po načelima Humanosti, Dobrovoljnosti, Anonimnosti i Besplatnosti, te Dragoljubu Čupkoviću za značajan doprinos stvaranju dobrih međunacionalnih odnosa i kvalitetnom suživotu u Gradu Kninu.

"Nagradu Grada Knina" dobit će doktor dentalne medicine Luka Lubina za izniman doprinos unapređenju struke te za četiri godine za redom osvojenu titulu "najdoktor"; zapovjednik JVP Grada Knina Mladen Jelić za iznniman doprinos u razvoju sustava vatrogastva i protupožarne zaštite te za 21 godinu predanog rada na čelnim pozicijama kninskog vatrogastva; ministar Zdravko Marić za izniman doprinos i angažman na osiguranju sredstava za izgradnju atletske staze (1,5 milijuna kuna).

"Nagrada Grada Knina za životno djelo" bit će dodijeljena akademiku Ivanu Aralici, književniku, za stvaralaštvo kojim je obilježeno vrijeme u kojem je djelovao i čiji je stvaralački put zaokružen, a djela i ostvarenja ostaju trajno dobro.

U posljednjoj točki Dnevnog reda (Vijećnička pitanja) vijećnicu Mariju Čurić zanimalo je, je li grad stupio u kontakt s Markom Perkovićem Thompsonom vezano uz proslavu Dana pobjede. Gradonačelnik Marko Jelić odgovorio je kratko: "Nismo stupili u kontakt"

Drugo pitanje odnosilo se na nedavnu ovrhu računa Grada Knina na iznos od 2,2 milijuna kuna temeljem spora koji traje od 1998. godine. Vijećnicu Čurić zanimalo je tko je obeštećeni i tko je pogriješio. "Ovo je jedna tipična hrvatska pravosudna .., znate svi što hoću reći", odgovorio je gradonačelnik. "Meni nije jasno da vam netko ovrši pola milijuna kuna 2014. godine, kasnije te novce ne vrati nakon što je Vrhovni sud poništio rješenje, nego ponovno tuži, i Županijski sud presudi u korist njih."

Cijeli niz nelogičnosti i nepravilnosti dogodio se u ovom sporu: dug nije umanjen za već plaćeno, FINA je Grad obavijestila dan nakon što je blokirala račun, blokada je obavljena 18 dana nakon odluke iako je rok 60 dana, naveo je Jelić.

"Radi se o g. Iliću iz Pađana. Čovjek ne živi ovdje, nema adresu, nema račun, a po Zakonu o ovrsi novčanih sredstava to ne može napraviti", dodao je Jelić i prilično isfrustriran zaključio da toliko košta vodovod za Ljubač, da je s tim novcima Grad mogao napraviti još jedan vrtić ili riješiti vodoopskrbu Polače.