Svečanost obilježavanja 28. obljetnice 4.gardijske brigade Pauka

Svečanost obilježavanja 28. obljetnice 4.gardijske brigade Pauka Svečanost obilježavanja 28. obljetnice 4.gardijske brigade Pauka

U Kninu je svečano obilježena 28. obljetnica osnutka 4. gardijske brigade Pauci i 12. obljetnica ustrojavanja 3. mehanizirane bojne. Tim povodom kninska vojarna imenovana je vojarnom “4. gardijske brigade Pauci”. Tom prigodom otvorena je i spomen soba gdje je izaslanstvo MORH-a položilo vijenac.

Događaju su nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov, veterani 4. gardijske brigade i predstavnici Grada Knina. Oni su se obratili okupljenima i podsjetili na osnutak slavne 4. gardijske brigade, njihov ratni put i pobjede, među kojima je najvažnija bila u akciji "Oluja", kada su zajedno sa 7. gardijskom oslobodili Knin.

Osim ministra Krstičevića i generala Šundova okupljenima se obratio i potpredsjednik udruge veterana 4. gardijske Miljenko Modrić i kninski gradonačelnik Marko Jelić. Spomen sobu 4. gardijske otvorio je ministar Damir Krstičević.

Svečano obilježavanje nastavljeno je u Splitu cijelim nizom događaja.  Najprije je održan svečani mimohod pripadnika Hrvatske vojske i hrvatskih branitelja, a u poslijepodnevnim satima ispred Spomen kapelice „Sveti Križ“ Dračevac s početkom u 16.45 sati održat će se svečana ceremonija uručenja crvenih beretki novim pripadnicima 3. mehanizirane bojne „Pauci“. U Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu s početkom u 18.30 sati, održat će se Svečana akademija i promocija poštanske marke 4. gardijske brigade Pauci.