Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Svjetski dan svjesnosti o autizmu Svjetski dan svjesnosti o autizmu

U obilježavanje Dana svjesnosti o autizmu uključila se i kninska Udruga osoba s invaliditetom Sv. Bartolomej, zajedno sa školama, vrtićima i građanima - puštanjem plavih balona, simbola potpore osobama s autizmom.

Autizam je složeni razvojni poremećaj, javlja se u ranom djetinjstvu i traje cijeli život. Autistične osobe imaju teškoće u komunikaciji i socijalnim odnosima, a najnovija istraživanja procjenjuju da se na 10 tisuća djece rađa 20 s poremećajem iz autističnog spektra. Nije to samo problem djece i obitelji, nego cijele zajednice, ističe Jovanka Trišić, voditeljica Poludnevnog boravka udruge Sv. Bartolomej

Jovanka Trišić

Udruga Sv. Bartolomej za djecu sa šireg kninskog područja organizira svakodnevni prijevoz i terapiju u svom Poludnevnom boravku.
Poslušajte što je poručila majka autističnog šestogodišnjaka Zorica Brnada

Zorica Brnada

Kako bi javnost upoznao s problemom i upozorio da je osobama s autizmom potrebna cjeloživotna skrb društva, UN je prije 6 godina odabrao 2. dan travnja za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu. 

Unatoč nizu istraživanja uzroci autizma nisu razjašnjeni. Znanstvena istraživanja ukazuju na to da se radi o nasljednom neurorazvojnom poremećaju, o utjecaju faktora okoliša, a češće se javlja kod dječaka nego kod djevojčica. U proteklih 50 godina, pojavnost autističnog poremećaja povećala se čak 15 puta.