Svjetski je dan šećerne bolesti - izmjerite šećer u krvi i krvni tlak

Svjetski je dan šećerne bolesti - izmjerite šećer u krvi i krvni tlak Svjetski je dan šećerne bolesti - izmjerite šećer u krvi i krvni tlak

Svjetski je dan šećerne bolesti. U Hrvatskoj je oko 500 tisuća oboljelih, a u Šibensko-kninskoj županiji 9000. Više od polovice oboljelih nema postavljenu dijagnozu te se ne liječi od ove podmukle bolesti koja ne boli, ali ima teške posljedice.

Glavni simptomi bolesti su pojačana glad i žeđ te često mokrenje. Djeca i mladi oboljevaju uglavnom od dijabetesa TIP 1, no zbog neadekvatne prehrane i tjelesne neaktivnosti sve je više onih s dijagnozom TIP 2. 70% svih slučajeva šećerne bolesti tipa 2 moglo bi biti spriječeno usvajanjem zdravijih životnih navika. Na to su danas upozoreni i građani Šibensko-kninske županije tijekom javnozdravstvene akcije mjerenja razine šećera u krvi i krvnog tlaka. Na deset lokacija u županiji akciju organiziraju Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, Društvo dijabetičara, županijska organizacija Crvenog križa, Dom zdravlja Šibenik i Medinsika škola Šibenik.

Akcija se od 9-12h održava ispred Turističke zajednice u Kninu.