The sound of silence - Izložba grafičarke Ane Šimić

The sound of silence - Izložba grafičarke Ane Šimić The sound of silence - Izložba grafičarke Ane Šimić

U galeriji Kninskog muzeja na tvrđavi, sinoć je otvorena izložba magistrice grafike Ane Šimić, profesorice likovne kulture i predsjednice Društva hrvatskih likovnih umjetnika Federacije BiH. Ova izložba prvi put objedinjuje njena tri zapažena ranija ciklusa, a nazvana je "The Sound of Silence".

Ovo je već deveta samostalna izložba Ane Šimić i čini svojevrsni presjek tri prijašnja njena ciklusa gdje se može vidjeti obične grafike, posebno napravljene grafike i skulpture napravljene od matrica. Umjetnica se na takav način prvi put predstavila baš u Kninu, a kao posebnost ove postave ističe alternativni način obrade grafičke matrice. Na taj se način, kaže Ana, dopušta jedna neurednost u grafici i uvodi nove materijale. Isto tako Ana ne baca matricu od suhe igle, nego od nje pravi skulpturu i tako je ostavlja i dalje živom u umjetničkom pogledu. 

Likovni kritičari ističu kako je Ana Šimić grafičarka snažnih likovnih ekspresija koja prkosi konzervativnoj grafici. Tako magistrica slikarstva Dorotea Dikonić naglašava kako Šimić kroz svoj rad traga za ljepotom u nesavršenosti, a tehnika obrade matrice ovdje istupa kao nova sila s vlastitim pogledom na svijet.

Umjetnicu je u galeriji na tvrđavi predstavila kustosica Kninskog muzeja Ivana Mikulić-Sarić, koautorica postave, a o autoričinom radu govorila je magistrica slikarstva i tajnica Društva likovnih umjetnika Megi Kunštek. Kunštek je istaknula kako je ova mlada umjetnica (rođena 1991.) već postigla puno toga u umjetničkom pogledu, ali i kao kulturna djelatnica i predsjednica Društva hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji BiH.

Ana Šimić dolazi iz Širokog Brijega gdje je i diplomirala grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti. Aktivno sudjeluje u javnom i kulturnom životu BiH, a sada već radi na novom ciklusu, koji je nazvala Ritual. Njena izložba "The sound of silence" može se pogledati do 28. studenog, a nakon Knina, bit će postavljena u Splitu 17. prosinca.