Tijelovo - svetkovina Tijela i Krvi Kristove

Tijelovo - svetkovina Tijela i Krvi Kristove

Blagdan Tijelova, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, katolički vjernici obilježavaju devetog četvrtka nakon Uskrsa. Diljem zemlje se održavaju procesije te je neradni dan.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će svečano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Presvetog srca Isusova u Novom centru u Karlovcu s početkom u 18.30. Nakon euharistije održat će se tijelovska procesija kroz gradske ulice do župne crkve Sveta Tri kralja na karlovačkoj Baniji. 

Znate li što je Tijelovo?

Blagdan se pojavljuje u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću. Augustinska redovnica sv. Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat. Na njezinu molbu mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njezini suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije želi proširiti na cijelu Crkvu. No brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

Udruga slijepih dobila vjerske knjige na brajici

U povodu svetkovine Tijelova Udruga slijepih Karlovačke županije (USKA) dobila je na dar vjersku literaturu pisanu na brajevom pismu, što je donacija Milana Pavleka, župnika župe Vukmanića i Skakavca, te Marinka Marinovića, umirovljenog brigadira Hrvatske vojske, priopćeno je iz USKA-e.