U Drnišu blagoslovljen Meštrovićev kip sv. Ante

U Drnišu blagoslovljen Meštrovićev kip sv. Ante U Drnišu blagoslovljen Meštrovićev kip sv. Ante

Kip Sv. Ante, rad Ivana Meštrovića, blagoslovljen je jučer ispred istoimene crkve u Drnišu, na 25 obljetnicu njegova uništenja. Originalni rad Meštrović je napravio 1935. godine za crkvu sv. Antuna u Beogradu, gdje je i postavljen 1956.

Osim Beograda brončani odljev postoji i u Bugojnu. Treći odljev postavljen je ispred crkve sv. Ante u Drnišu, 1988. Četnici su ga, kao i crkvu sv. Ante raznijeli eksplozivom za vrijeme Domovinskoga rata 1992., o čemu govori drniškog župnika fra Damira Čikaru.

Postavljanjem kipa sv. Ante, Grad Drniš sada ima više Meštrovićevih radova na javnim površinama od bilo kojeg drugog grada, kaže drniški gradonačelnik Josip Begonja, koji najavljuje skoro otvaranje stalnog Meštrovićevog postava u Drniškom muzeju.

U ovim radovima, koji bi trebali biti završeni iduće godine, ministarstvo kulture sudjeluje s četiri milijuna kuna. Ponovno postavljanje kipa sv. Ante najviše je obradovalo same vjernike.

Kip sv. Ante u Drnišu visok je 280 centimetara, troškovi njegova postavljanja iznose 200 tisuća kuna, a inicijativu za ponovno postavljanje dala je Franjevačka Provincija Presvetog Otkupitelja i fra Ivan Maletić. U realizaciji su svojim donacijama pomogli Grad Drniš, Grad Zagreb i Nacionalni park Krka.